NKF har en lang tradisjon med å vie litt ekstra oppmerksomhet til enkelte under festmiddagen. I år ble årets avgangselever hedret for sin innsats innen kuldeteknikk. Årets urkandidat fra NTNU og THYF var Lukas Köster og Gaute Lien Eike.
Videre ønsket foreningen, sammen med KULVENT, å starte en ny tradisjon under årets NKM, nemlig å trekke frem en lærebedrift som har en avgjørende rolle for rekruttering til bransjen. Det er et betydelig ansvar å være en lærebedrift, og det er utrolig viktig for bransjens utvikling. Årets lærebedrift gikk til Åndheim Kulde AS, som har vært en stor bidragsyter lokalt i Gudbrandsdalen og Innlandet med rekruttering av ungdom og synliggjøring av faget. De stiller alltid opp ved skolebesøk og frigjør sine lærlinger for å informere om utdannings- og karrieremuligheter innen kulde- og varmepumpefaget.
De har høyt fokus på at lærlingene skal ha en trygg og bred opplæring, samtidig som at de skal utfordres og få masse ansvar og tillit. Lærlingene sier hverdagen i bedriften er variert og spennende med masse utfordringer i et godt kollegium. En god faglig leder som har tett oppfølging.
Æresmedlemmer hos NKF er personer som virkelig har gjort en betydelig og langvarig innsats for foreningen samt varmepumpe- og kjølebransjen generelt. Alexander Cohr Pachai har jobbet en mannsalder i kuldebransjen og har stor kompetanse om ulike kuldemedier, deres nedbrytningsprodukter og potensielle skadeeffekter – Alexander har vært en pådriver for bruk av naturlige kuldemedier stort sett like lenge. Alex leder i dag IIR sitt arbeid med å få frem troverdig statistikk på risiko for de ulike kuldemediene ved å granske uhellsrapporter, medieomtaler av utslipp og ulykker.
Alexander har en uvanlig evne til å sette seg inn i nye systemforslag og finne de praktiske utfordringer og problemer ved løsninger som i teorien burde fungere problemfritt. Alex innehar mye kunnskap og er samtidig veldig raus med å dele erfaringer med andre i bransjen. Som uttrykt av sin bransjekollega, Gert Nielsen i Multiconsult AS:
“Alex er aldri redd for å gi uttrykk for sin mening, men sjeldent på en ubehagelig måte, oftest med en humoristisk undertone, som gjør at meningsmotstandere hører etter. Den danske vanen med å si tingene «rett fra levra» kan dog få noen til å steile.”