Forrige utgave av EN 378 Kuldeanlegg og varmepumper – Sikkerhets- og miljøkrav, er fra 2016. En revidert utgave som fanger opp det store teknologiskiftet fra syntetiske til naturlige kuldemedier er planlagt utgitt i 2026, og nå går toget for å gi innspill på endringene.
–De tre bransjeforeningene NOVAP, NKF og VKE er opptatt av at kulde- og varmepumpebransjen skal beholde sitt gode omdømme med sikre anlegg og få uhell, og finansierer derfor en gruppe eksperter som skal gi norske innspill. Norge er fremst i Europa på å ta i bruk propan som kuldemedium, og våre erfaringer kan løfte EN 378 til fortsatt å være den ledende sikkerhetsstandarden. Vår egen Norsk kulde- og varmepumpenorm bygger på EN 378.
Det er Steinar van der Meer som forteller dette. Han leder arbeidet i den norske arbeidsgruppen som skal komme med innspill til den europeiske ekspertgruppen som jobber med revideringen av EN 378 standarden. EN 378 er sentral for design, prosjektering, installasjon og drift av kulde- og varmepumpeanlegg. Og nettopp siden det er et møysommelig og omfattende arbeide, er det nødt til å ta tid, slår han fast.
Norsk arbeidsgruppe
–Men det er opprettet en norsk arbeidsgruppe?
–Nettopp, og det er dette arbeidet som jeg er satt til å lede i Norge. Arbeidsgruppen hadde sitt første møte 6. juni, så da fikk prosjektet vi skal arbeide med, sin spede begynnelse. Det aller viktigste bransjen har bidratt med er eksperter, som både hver for seg og samlet bidrar med helt grunnleggende viktig kompetanse.
–Hva skal komme ut av dette første arbeidet?
–De tre gruppene vi har delt oss i, skal samlet komme med det innspillet vi skal sende komiteen som gjør selve revideringsjobben. Arbeidsgruppen består av 9 personer fra blant andre Norsk Energi, Multiconsult, Norconsult, Kelvin, ABK-Qviller og Enrad, samt en selvstendig konsulent. Dette er folk som mange vil nikke gjenkjennende til i bransjen, nemlig: Steinar van der Meer fra Norsk Energi, Stig Rath fra Multiconsult, Vegard Klungtveit fra Enrad, Ulf Larsen som nå er selvstendig, Erik Hoksrød fra Kelvin, Håvard Fjeldheim som representerer Norconsult, Ehsan Allymehr fra ABK-Qviller samt Marthe Hove Bjørnæs og Erlend Balstad, begge fra Norsk Energi. Stig Rath er for øvrig både leder av Standard Norge Komité 33 Bygningers varme- og kjøleanlegg, som vil være avsender for innspillet, og medlem av den europeiske ekspertgruppen WG6 Revison of EN 378.
CEN-komiteen
–Hva kommer så til å skje når disse gruppene har ferdigstilt sitt arbeide?
–Arbeidet med å revidere selve standarden skjer i CEN-komiteen TC182/WG6, og oppgaven til arbeidsgruppen er derfor å komme med innspill til hvordan standarden kan bli mer lesbar og forståelig, samt vurdere hvorvidt krav i standarden er i samsvar med relevant regelverk, med spesiell fokus på brannfarlige kuldemedier.
Avgrensning
–Hvordan har gruppen tenkt å legge opp sitt arbeide?
–Gruppen hadde oppstartsmøte torsdag 6. juni, hvor vi fokuserte på å avgrense omfanget for arbeidsgruppen. Dette er nemlig en viktig del av arbeidet innledningsvis, slik at vi kan jobbe på en god og strukturert måte. Jeg vil si at vi hadde et svært positivt oppstartsmøte, der deltagerne bidro aktivt, hver med sitt fagfelt, til at vi skulle få en effektiv og god struktur. Vi ble enige om tre fokusområder:
- Krav til ATEX områdeklassifisering, med spesiell fokus på ventilerte kabinetter
- Oppstillingssted for kabinetter og krav til anlegg plassert utendørs
- Fyllingsmengder i anleggene ift. oppstillingssted og tilgangskategorier
Videre arbeide
–Hva kommer til å skje videre nå?
–Vi har lagt opp til at gruppen skal jobbe sammen ut året. Da skal vi ha levert vårt innspill, forteller Steinar van der Meer.
–Forventer du store uenigheter innad i gruppen?
–Det er aldri lett å si på forhånd. Men dersom jeg skal dømme ut fra det foreløpige møtet vi hadde, tror jeg ikke det. Hittil har vi heller vært opptatt av å avgrense arbeidet på en best mulig måte, og det kan man jo alltid ha meninger om, sier van der Meer ettertenksomt.