Den vekker ikke så rent lite oppsikt, artikkelen som i midten av august ble publisert i «The Guardian». Der ble det nemlig avslørt at WHO kan komme til å vrake forslaget om de svake PFAS-bestemmelsene for drikkevann. Og årsaken er påstått upålitelige grunndata.

Det kan virke som at WHO`s egen komité ikke har fulgt opp FN`s bærekraftsmål nr 3.

Det viser seg nemlig at de foreslåtte reglene fullstendig ignorerer etterrettelig research, og dermed ikke beskytter helsen vår tilstrekkelig, sier uavhengige vitenskapsfolk til avisen. Faktisk ville de foreslåtte retningslinjene ha tillatt langt mer PFAS-holdig drikkevann enn det som tillates av US Environmental Protection Agency (EPA). Eksempelvis er grensen fra EPA på nivå 4 [ppt], mens komiteene ønsket å tillatte et nivå på 100 [ppt].

Ønskes velkommen

–Dette er en gledelig nyhet, sier professor Armin Hafner ved NTNU, som mener det er svært oppløftende at Verdens helseorganisasjon nå tar advarslene fra forskerne på alvor. Som kjent har Norge stått i spissen for et forbud mot PFAS i EU, sammen med andre europeiske land. Riktignok gjelder de retningslinjer som her er debattert, bare to av de giftige stoffene, men det er en bra start, synes Hafner.

Omstendighetene rundt den foreslåtte vrakingen av bestemmelsene er ikke rent lite dramatisk: Faktisk er det fremsatt påstander om at tallene som ble lagt til grunn for regelverket, var forfalsket. Forskere med industri-tilknytning beskyldes nå for å ha forsøkt å undergrave de strenge amerikanske reglene. I tillegg å svekke standardene i utviklingslandene, som vanligvis refererer til WHOs anbefalinger.

Mange vitenskapsfolk har ropt varsku om at de foreslåtte WHO-bestemmelsene for drikkevann for PFOA og PFOS er svake, og kan innebære en helserisiko. Det har blitt slått fast at reglene rett og slett ville ha ignorert seriøs forskning og tillatt langt høyere verdier enn dem som gjelder både i USA og EU.

–Hva ville konsekvensen av dette ha vært, Armin Hafner?

–Det ville ha hatt som konsekvens at retningslinjene ville ha åpnet for langt høyere PFAS-verdier i drikkevannet enn det som er gjeldende regelverk både i USA og i EU-landene. Derfor er det virkelig gledelig at WHO nå varsler en fullstendig ny gjennomgang av regelverket, sier en fornøyd Hafner.

Ny prosess

–Hva vil skje nå?

Professor Armin Hafner ved NTNU hilser nyheten velkommen. Her fotografert på NKM. (foto: Jørn Wad)

–Såvidt jeg har sett i artikkelen i The Guardian, er det nå etablert et helt nytt panel med langt færre industri-linkede forskere. Panelet er dessuten styrket med flere folk fra regulerende myndigheter, noe som ikke har skjedd i tidligere prosesser. Amerikanske myndigheter (EPA) har konkludert med at PFOA og PFOS rett og slett ikke må forekomme i drikkevann, fordi det er skadelig for folkehelsen. Derfor har de satt grensen så lavt som det er teknisk mulig å måle. Men de foreslåtte retningslinjene som nå lå på bordet, gikk inn for 25 ganger så høyt tillatt nivå i drikkevann.

Forskere har kritisert dette forslaget lenge, og sagt at et slikt regelverk ville være å sette til side vitenskapelig fakta, og erstatte det med en usikkerhet rundt om drikkevannet ville være trygt. Og den tidligere lederen for EPA, Betsy Southerland, sier i en kommentar til The Guardian at det er langt mer helsedata tilgjengelig for disse kjemikaliene enn det har vært for noen annen forurensningskilde i WHOs historie.

Det pussige er at selv om WHO-komiteene hadde basert sitt forslag til regelverk på teknisk research, hadde de valgt å overse mesteparten av de foreliggende dataene derfra også.

–Er vi nå sikre på at WHO vil gjøre jobben skikkelig, Armin Hafner?

–Det er jo nettopp poenget: Man må kunne forutsette at WHO alltid gjør etterrettelig arbeid. Og vi får velge å se dette som nå skjer, som et bevis på akkurat det, sier en optimistisk Hafner.