–Det ble et spennende og ikke minst hyggelig nordisk toppmøte nylig, da lederne for alle de nordiske kuldeorganisasjonene – samt våre samarbeidspartnere her i Norge – møttes på Teams. Dette var et planlagt oppfølgingsmøte med bakgrunn i samlingen og debattene under årets Kuldemøte.

President Armin Hafner i Norsk Kjøleteknisk Forening ledet møtet, og sier seg godt fornøyd med oppfølgingen. Som kjent representerte årets NKM en nyskapning, ved at alle de andre organisasjonene innen kuldebransjen i Norden var invitert. Det viste seg å bli en spennende utveksling av bransjens utfordringer og muligheter.

-Det var en virkelig god stemning på det nordiske toppmøtet som viser veien videre, mener Armin Hafner. (Øverst til venstre i bildet)

Videre samarbeide

–Hva var så hensikten med dette oppfølgingsmøte, Armin Hafner?

–Vi hadde avtalt at vi skulle ta et møte over sommeren for å fortsette den gode kontakten som nå er skapt mellom de nordiske landene. Hensikten er i første omgang å styrke båndene innen bransjen i hele Norden, og det synes jeg vi er på god vei til å oppnå. Selv om vi ser ulikt på en del ting, og uten tvil har svært forskjellig virkelighet på noen områder, er dette en svært viktig og riktig utvikling, synes jeg. Kanskje man til og med skal si det så sterkt som at det er ekstra viktig fordi vi har såpass forskjellige utfordringer. Det betyr nemlig at vi har mye å lære av hverandre, og møtene så langt viser at det er akkurat det som skjer.

Vi får luftet forskjellige temaer der det ofte blir nikket gjenkjennende, mens andre innlegg kanskje utløser faglig fokuserte spørsmål. Og det setter jeg virkelig pris på. Det er også mitt inntrykk at de andre møtedeltagerne er av samme oppfatning.

–Betyr det at vi får se flere slike toppmøter i fremtiden?

–Ja, det er jeg sikker på. Faktisk har vi allerede avtalt en ny prat i desember, så dette er noe vi alle kjenner er på høy tid. Man får stort utbytte av å lytte til hverandres erfaringer, og ikke minst hvordan man har løst kjente utfordringer i de andre landene.

Utveksling

–Hvordan gjennomføres egentlig et slikt møte?

–Vel, vi starter jo opp med en «rundt bordet»-presentasjon av det vi kan kalle «rikets tilstand». Siden vi er såpass mange, tar jo dette en god del tid, men det er samtidig noe av det mest nyttige vi foretar oss. Her får vi belyst hvordan vi løser kjerneproblemer i de forskjellige landene. Et godt eksempel er rekruttering og utdanning, for her er det store forskjeller ute og går. Mens man enkelte steder må kunne si seg godt fornøyd, er det andre steder en stor mangel på kvalifiserte fagfolk, og vi kjenner alle på at det er viktig at man får løst disse utfordringene. Det er jo nemlig slik at markedet virkelig roper etter disse fagfolkene, så derfor er det viktig at vi får det på plass. Og da håper og tror vi det skal være til inspirasjon å høre hvordan kolleger i andre land løser dette, understreker Hafner.

–Men dette var langt fra det eneste temaet på møtet? 

F-gass regulativet

–Nei, det var flere som hadde en god del på hjertet, og blant annet ble F-gass regulativet berørt av flere. Dessuten snakket vi en del om den standarden vi alle kjenner, EN-378. Det er jo flere som har ytret ønske om at den må bli mer presis, og i Norge har vi som kjent en egen komité som skal se på hvordan dette eventuelt kan løses. 

–Og stemningen var god hele veien?

–Definitivt! Vi ser at dette er et møte som forhåpentligvis vil bli en tradisjon. Men foreløpig tar vi ett møte av gangen, for det er viktig å la det finne sin form. Det betyr at folk må venne seg til å møtes, og ikke minst tenke gjennom hva det enkelte lands representanter ønsker å få ut av dette – og ikke minst ta opp til debatt. Flere har imidlertid gitt uttrykk for at de gjerne vil se dette fortsette, så slik blir det nok, smiler Hafner.