-Jeg visste nok ikke helt hva jeg gikk til, så det kilte jo litt i magen da jeg sto der og var reiseklar. Men nå er jeg halvveis i programmet, og jeg har bare godt å si om alt, egentlig. Både opplevelsen, opplæringen, folkene her og hele opplegget. Så dette kan jeg trygt anbefale til alle.

Kvinne i kulde
Alle burde prøve en tur til utlandet, sier Hanne Haugli Tjernæs

Hanne Haugli Tjernæs er 19 år og lærling via Kulvent. Det var også daglig leder der, Thomas Bergersen, som tipset henne om programmet Erasmus+, som hun har vært så heldig å få delta i. Dette er et utvekslingsprogram for studenter i EU-området og EØS-området. Programmet ble etablert i 1987, og har som målsetting å støtte oppbygging av høyere utdanning, i tillegg til å gjøre Europa til et mer attraktivt område for høyere utdanning. Gjennom programmet kan studenter få støtte til å studere et annet sted enn i hjemlandet. Rent konkret har det betydd at hun har fått utplassering i firma Dietsche Energitechnik GmBH i Mengen Scallstadt, 15 minutter unna nærmeste by, Freiburg i Tyskland. Her får hun en naturlig oppfølging, men også utvikling av faget, forteller hun.

Mye å lære

-Det er avgjort mye å lære. Ikke bare om faget, men også om meg selv. Det er litt derfor jeg er så sikker på at dette er noe alle burde prøve. For man får så mye i tillegg til den naturlige utviklingen man selv har som lærling, sier hun ettertenksomt. Likevel innrømmer hun at det skal bli godt å bli ferdig med lærlingperioden til sommeren.

-Godt å få mere penger i kassa?

-Nja, det også. Men jeg greier meg godt nå jeg, så det går fint. Det er heller dette å ha nådd målet sitt. Hanne forteller gladelig om hvordan hverdagene hennes er, og lister opp solcellepaneler, varmepumper og klimateknikk generelt. Dagene blir fylt med både opplevelser og økt kompetanse, akkurat som hun hadde forventet.

Lærling
Jeg har fått denne sjansen via Kulvent og Innlandet fylkeskommune, forteller Hanne Haugli Tjernæs.

-Og hjemlengselen holder seg greit unna?

-Ikke like godt bestandig, innrømmer hun litt motstrebende. Men nå er hun altså halvveis i oppholdet, og hjemreisedatoen 15. desember nærmer seg ganske så raskt, synes hun. Hun vil benytte anledningen til å takke både Kulvent og Innlandet fylke som har gjort dette mulig.

-Hva kan man gjøre for å oppleve det samme som deg? 

-Det finnes mye informasjon på reisut.no. Start der, så finner du fort ut av hva du må gjøre, smiler hun.

Mannsdominert
Det er jo et mannsdominert yrke vi har. Men det er ingen ting som tilsier at det brude være det i fremtiden, mener Hanne Haugli Tjernæs.

Mannsdominert

-Du er en del av en mannsdominert bransje. Hva vil du si til jenter som lurer på å velge det samme yrket som du har gjort? Er det ting ved faget som det er vanskeligere for deg å jobbe med fordi du er jente?

-Nei, det er ingenting ved selve faget som skulle tilsi at ikke mange flere jenter enn i dag kan satse på det. Snarere tvert imot, vil jeg kanskje si. Og i grunnen håper jeg vel at vi blir flere jenter, for når du er alene med bare gutter, hender det jo at det – i alle fall i begynnelsen – blir en del sleivkjeft.

-Hva synes du om det?

-Nei, det er vel som det er. Ingen forskjell på skole og ellers, på en måte. Så det jeg har gjort, er å svare med samme mynt, og da blir det fort mye stillere. Derfor er det nok en fordel om du er litt «tøff i trynet» i dette faget. Men i grunnen tror jeg ikke det er noen forskjell på kuldemontørfaget og resten av byggebransjen. Flere jenter vil være en avgjort fordel – ikke bare for jentene som kommer, men for hele bransjen, sier hun ettertenksomt. Og haster videre – både mot nye opplevelser i Tyskland, og for å ta med seg hjem kompetanse til glede både for henne selv og for firmaet som er så heldige å ha henne som lærling. Det er ikke alle gitt å få en slik plass, men det er avgjort muligheter, så løp og søk, er anbefalingen fra Hanne Haugli Tjernæs.