-Vi har en oversikt over antall firmaer som har lastet ned den veiledningen for lavrisiko installering av anlegg med giftige og brannfarlige lav-GWP kuldemedier, og det nærmer seg nå 150. Men dette måles kun på bedrift, ikke på personnivå. Det betyr at vi kan regne med at det er en god del enkeltpersoner som har lastet den ned og forhåpentligvis bruker den.
Henriette Kristiansen, som er styremedlem i NKF og til daglig jobber som seniorkonsulent hos Norconsult, har vært med på å utarbeide veiledningen, og er fornøyd med både prosessen og mottagelsen så langt:
Positiv prosess
-Vi startet jobben i 2020, midt under pandemien, så det ble mye teamsmøter, minnes Kristiansen. En tendens som for øvrig har holdt seg i bransjen, selv om den sterke økningen i deltagelse under NKM viser at bransjefolk også har et stort behov for å møtes.
-Vil du si at det har vært en krevende jobb?
-Ja, det vil jeg nok si, siden 378 er en standard med stort behov for oppdatering og omstrukturering, da den har mange formuleringer som kan tolkes ulikt og krav som ikke er klare og entydige. Så det var bra å ha flere solide fagfolk å støtte seg på i jobben arbeidsgruppen har hatt. Slik sett har dette munnet ut i en veileder for hele bransjen, noe som også synliggjøres ved at den kan lastes ned på NOVAPs hjemmesider, understreker hun.
-Så nå kan hvem som helst laste ned veiledningen og sette i gang?
-Nei, nei sier hun, og utdyper: -Det kreves betydelig kompetanse for å ha lov til å utføre risikovurderinger, og det er en forutsetning for å bruke veiledningen riktig og sikre at installasjonen blir trygg. Det skal også alltid vurderes om det er noen anleggsspesifikke forhold ved anlegget som vurderes separat da må man ha kompetansen i orden. Husk at vi har hatt en lang prosess for å få dette på plass, og resultatet er et produkt som på en del områder er strengere enn standarden.
Praktisk opplegg
-Men dere har laget en veileder som er praktisk fokusert?
-Ja, det har vært vårt mål hele tiden. Tanken har vært at man skal kunne bruke veiledningen rent praktisk for å sikre forsvarlig installasjon av anleggene. Merk at en risikovurdering skal følge et prosjekt fra start, og være en del av hele prosjektet. Veiledningen kan derfor også benyttes i tidlig fase og under prosjektering. Dette er for øvrig en veiledning som er tilpasset små og mellomstore anlegg, for når det kommer til de store industrianleggene, vil man måtte se på risikovurderingen som er spesifikk for hvert anlegg rent konkret.
-Hvorfor var det viktig å lage en slik veileder?
-Det er flere grunner til at dette vokste fram, men jeg kan vel si at det har vært viktig å fokusere på dokumenterte risikovurderinger, i og med at vi snakker om anlegg med bruk av giftige og brannfarlige kuldemedier. Vi har da også laget fire forskjellige skjemaer til hjelp for arbeidet med risikovurderingen. Følger man disse, vil man ha en dokumentert risikovurdering når jobben er gjort, forklarer Kristiansen. Og legger til at alle krav til anlegg er listet opp, slik at man også får en god oversikt over hva som kreves. Ikke at fagfolk ikke har fokus på dette, men det er ment som en ekstra sikkerhet for at man faktisk har møtt alle de kravene som er viktige ved anlegg med giftige og brannfarlige kuldemedier.
Bruk veiledningen!
-Hva vil du si til dem som mener at de ikke har behov for en slik veiledning?
-Da vil jeg vise til hvor mange ganger den er lastet ned, noe som i seg selv viser at dette har vært et følt behov i bransjen. Jeg kjenner meg sikker på at de forklaringer og tips veiledningen kommer med, i tillegg til de nevnte sjekklistene, vil være til stor hjelp. Det har i alle fall vært faggruppens fokus-. Og for å være helt sikker, kan man jo gjerne laste ned veiledningen og lese gjennom og vurdere om den kan lette dagens arbeid både med å risikovurdere anlegg og dokumentere at alle nødvendige tiltak er på plass., slik at man i alle fall forsikrer seg om at man har alt på stell, smiler Henriette Kristiansen.
Last ned veiledningen her:
https://no.surveymonkey.com/r/lav-gwp-veileder
Norconsult har dessuten laget en egen kalkulator for å beregne tillatt fyllingsmengde, og denne kan lastes ned sammen med veiledningen.