Tonen ble slått an allerede ved kick-off på onsdag, der workshop’en hadde det høyeste antallet deltagere noensinne. Med Bergen by badet i en livgivende vårsol i tre dager til ende, måtte jo resten av Kuldemøtet 2025 også bli bra. Programmet hadde allerede trukket rundt 400 deltagere, så styret i NKF – som også har fungert som arrangementskomité – hadde truffet blink.

Høydepunktene sto nærmest i kø på torsdagen, som var NKM 2025s første ordinære dag. Årets tema, som var «Kjøling og kvalitet i sjømatnæringen» ble åpnet av fiskeridirektør Frank Bakke-Jensen, noe som dro de historiske linjene tilbake til hine hårde dager da det nettopp var fiskerimyndighetene som tok initiativ til at det ble opprettet en egen avdeling for kuldeteknikk ved NTNU.
Både bredde og dybde
Dette ble startskuddet på en rekke foredrag utover dagen som ikke bare imponerte med den dokumenterte dybdeinnsikt som innlederne la for dagen, men også den bredden av tema for innleggene som ble tilhørerne til del.
At dette var en samling innen bransjen som ga solid og underbygget informasjon, kan kanskje oppsummeres i innlegget en av tilhørerne holdt etter Audun Heggelund fra Miljødirektoratets foredrag om PFAS, hvordan de virker og hvorfor Norge sammen med fire andre land har tatt initiativ til at de må forbys:
-Jeg har vært tilhenger av syntetiske kuldemedier i alle år, men etter dette innlegget skjønner jeg at jeg må revurdere min oppfatning!

Alle gjenvalgt
Etter en lang og solid arbeidsøkt dagen igjennom, var det tid for «de faste postene», som ble innledet med årsmøtet i Norsk Kuldeteknisk Forening. Det er gjerne slik at dersom medlemmene – som for øvrig passerte 1.000 i løpet av NKM 2025 – er misfornøyde, så møter illsinte medlemmer opp i hopetall, og styret sitter utrygt på sine taburetter. Men et frammøte på snaue 30 på årsmøtet, og gjenvalg av absolutt alle i styret, sier sitt om at foreningen avgjort er inne i en meget god periode om dagen.

Et «fun-fact» kan være at man de tre siste årene har budsjettert med et solid underskudd, men ikke har «greid» å få til dette enda. Blant annet reddet inn av rentene på en innestående kapital på over 5 millioner kroner. Og dette er altså til tross for at man har økt aktiviteten, og blant annet etablert «ambassadører» flere steder i landet som alle har arrangert ett eller flere kveldsmøter. Men foreningen er solid drevet, og det kom ikke en eneste negativ kommentar fra de fremmøtte.
Fest, fart og moro
Etter den sedvanlige «secco og øl-timen» var det klart for den tradisjonelle festmiddagen, med underholdning, god mat og noe godt i glasset. Og lokal underholdning. Det sies at det aldri blir så stille som når en bergenser forlater rommet, og det beviste kveldens entertainer mer enn én gang.

Underveis ble det tid for at Thomas Bergersen og Espen Rønning fra Kulvent, som utgjorde komitéen for den nye tradisjonen med utnevnelse av «Årets lærebedrift», trådte i aksjon. Og i en hard konkurranse var det faktisk årets hovedsponsor, Therma AS, som skulle vise seg å gå av med seieren. Direktør Per Christian Sandved takket for æresbevisningen, men utfordret samtidig de mange bedriftene i salen på at bransjen selv må ta ytterligere grep for å sikre at rekrutteringen i bransjen går sin gang.
Så var det tid for de to utdelingene av klokker til de beste studentene henholdsvis ved Trøndelag høyere yrkesfagskole og NTNU. I år ble dette hhv Håvard Navelsaker og Per Oscar Grov Heiberg, som begge fikk sine priser utdelt av nestleder i NKF, Silje Smitt.

Vel møtt i Trondheim
Det er kanskje ikke så mange som har begynt å tenke i de banene enda, men styret i NKF har allerede følerne ute, og har bestemt hvilken by man skal samles i neste gang: Kuldemøtet i 2026 skal gå av stabelen i Trondheim, og tar vi ikke mye feil, er det nok en del av de fornøyde utstillerne som allerede har krysset av for neste års arrangement.