-Jeg har alltid likt Italia og ønsket å studere i utlandet, så det å være utvekslingsstudent i Milano var et drømmescenario for meg. At det skulle gi meg et så annerledes perspektiv på det å studere og jobbe her i Norge, vil jeg si kom som en overraskelse. Vi har et svært godt utdanningssystem her i Norge med høy bruk av digitale verktøy og det er jo slik i næringslivet også vil jeg tro. Undervisningsformen i Italia var ganske gammeldags.

Sander er fornøyd med oppholdet i Italia: Det gir appetitt for å jobbe i Norge, sier han.

Sander Saugestad er akkurat kommet tilbake fra et solid studieopphold i Milano, der han blant annet studerte varmepumpeteknologi og en del støttefag. Han er superfornøyd med utbyttet av undervisningen, selv om han opplevde det som mer krevende enn å utvikle seg faglig ved NTNU, som er hans studiested til vanlig. Hans spesialområde er energi- og prosessteknikk. Når han blir bedt om å løfte fram de fagene han opplevde som viktigst, eller best som han kaller det, nevner han: «Energy economics», «Heating and cooling systems» og «Renewable energy and low-carbon technologies».

Gammeldags

-Hva er grunnen til denne konklusjonen, vil du si?

-Nei , det er vel kanskje litt spissformulert å si at Italia-oppholdet har gitt meg ekstra lyst til å jobbe akkurat i Norge, men jeg skal fortelle litt om bakgrunnen for det: I Italia er kommunikasjonsformen på studiestedet ganske annerledes enn det vi er vant til fra NTNU. Man går på en forelesning og blir møtt med en hel skog av foiler, kanskje så mange som 200. Så blir det opp til deg som student å være en slags «gullgraver» for å hente ut det essensielle i forelesningen. Her framstår jo det moderne NTNU som det absolutt motsatte, med mer spennende og forklarende presentasjoner som gjør det enklere for studentene å få med seg budskapet.

-Men du er likevel fornøyd med Italia-oppholdet?

-Ja absolutt. Man må kunne si at det var en opplevelse og en faglig utvikling jeg absolutt ikke ville ha vært uten. Jeg ble jo også god til å finne ut hvilken informasjon som er viktig og hva som var mindre viktig. Sånt er jo nyttig å ta med seg inn i arbeidslivet siden vi overstrømmes av informasjon hver dag.

Uansett skjerpet det også appetitten på å komme i jobb og ønsket om jobb i Norge i alle fall til å begynne med. Jeg har blitt spurt om hvilken jobb jeg ønsker meg aller mest, men det viktige for meg er at det er en jobb med gode utfordringer, at bedriften bidrar til samfunnet på en god måte og selvsagt et inspirerende arbeidsmiljø.

Problemløser

-Du holder nå på med å skrive prosjektoppgaven din, som også vil være masteroppgaven. Så du vil være klar for en arbeidsgiver litt nærmere sommeren. Kan du si litt om hva du opplever at du er god på?

Vel hjemme i Norge ønsker Sander Saugestad seg jobb. Han må bare bli ferdig med masteroppgaven sin først.

-Tja, jeg mener jeg er god på å løse oppgaver som utfordrer meg faglig. Jeg er problemløser av natur, kan du si. Dessuten liker jeg å gå inn i problemstillinger der løsningene ikke er selvsagte og jeg kan kombinere fag og kreativitet. Ser man på det jeg har valgt å spesialisere meg på, så er det jo nettopp å gå inn i prosjekter der det kan være vanskelig å få øye på løsningene rent umiddelbart.

-Men du er ikke en av dem som kun vil ha oppgaver vi kan kalle «kremjobbene»?

-Vel, som nyutdannet tenker jeg naturligvis at de fleste jobber virker spennende. Min oppfatning er at når man jobber en plass, så vil arbeidsoppgavene variere uansett, noe som jeg syns er positivt. Jeg er opptatt av å kunne bruke og utvikle min kompetanse for å bli en medarbeider man kan sette til mange forskjellige oppgaver. Så får vi ta det andre etterhvert, smiler Sander Saugestad.