Norsk Kjøleteknisk Forening

-Jeg håper på å kunne jobbe med prosjektering i fremtiden. Riktignok har jeg forsøkt meg med noe småtteri, men det skulle vært veldig moro å ha ansvaret for litt større ting. Så jeg har både ambisjoner om og regner nesten litt med at jeg skal få prøve meg på det etterhvert.

av Jørn Wad

Maria Helén Larsen Reinnel jobber som kuldetekniker hos Eptec Energi AS i Moss, og er en meget travel dame. Å gjøre en avtale med henne midt i en arbeidsdag blir litt: -Jeg tror nesten du må ringe meg, for i dag er jeg i Sandefjord, og i morgen skal jeg til Drøbak, og så får vi se. Men til slutt greide vi å «fange» henne noen korte minutter i en matpause på hovedkontoret i Moss.

Jentene

-Hva vil du si til andre jenter, som kanskje lurer på å bli kuldeteknikere?

-Da vil jeg si at det er ikke noe å lure på i det hele tatt. Dersom du er litt teknisk interessert, og synes at matte og fysikk går greit, har du et supert utgangspunkt. Dette er et yrke som jenter har absolutt like gode forutsetninger for å jobbe i som gutta, kanskje enda bedre, til og med.

-Du sikter til ordenssans og nøyaktighet?

-Haha, når man ser i bilen min noen ganger, skulle man kanskje ikke snakke så alt for høyt om det. Men ja: Dette er jo ikke et yrke med mange tunge løft og noe du bør være fysisk sterk for å kunne jobbe med. Saken er at du trenger å være nøyaktig, gjennomtenkt og av og til også like å få utfordringer som krever kreative løsninger. 

Jeg vil ikke akkurat si at bilen min er et skoleeksempel på jenters påståtte ryddighet, sier Maria Helén Larsen Reinnel med et glimt i øyet.

-For dem er det mange av?

-Ja, jeg vil si det. Når jeg tenker meg om, er det nok ganske mange kreative utfordringer man kommer ut for i løpet av en arbeidsdag. 

Veien dit

-Men hvordan kom du på å bli kuldetekniker? Det er jo et faktum at det ikke akkurat er så flust med jenter i dette yrket?

-Nei, sånn er det nok. Selv om vi her ved Eptec har hatt en del jenter – og har det nå også. Men det er litt merkelig at det er sånn i grunnen. For det er, i alle fall slik jeg ser det, ingen grunner overhode for at det skulle være sånn. Men jeg tror grunnen er enkel: Folk vet ikke nok om denne muligheten.

Selv kom jeg jo ikke helt rett på denne utdannelsen jeg heller. Jeg gikk først i 2 år på studiespesialiserende, hvor jeg likte realfagene aller best, men ikke fant meg skikkelig til rette. Så jeg fant ut at jeg ville søke meg over til en mer praktisk linje, og endte på TIP. Jeg var litt lei teori, og visste at jeg etter 2 år der kunne komme meg ut som lærling i et fag. Det ble etterhvert ganske demotiverende å tenke på at etter 3 år på studiespesialiserende, så har du jo ingen nyttig utdannelse. Du må gå på skole i masse år etter det. 

Og det var læreren på TIP som mente at jeg burde vurdere å gå på kuldeteknikk. Slik ble det, og så var jeg så heldig å få lærlingeplass her hos Eptec.

Jeg vil si at yrket som kuldemontør passer like bra for både jenter og gutter, sier Maria Helén Larsen Reinnel.

-Og her har du blitt?

-Ja, jeg trives veldig godt her. Dessuten er jo kjøleteknikk et fag du kan jobbe med i lang tid, og stadig finne nye og spennende utfordringer.

-Men du stoppet ikke med kjøleteknikkutdannelsen?

-Neida, jeg tok KEM på kveldstid i løpet av 4 semestre, og det gir et godt grunnlag for å kunne jobbe med prosjektering, smiler hun.

Strukturert

-Må du ikke være voldsomt strukturert for å kunne ta en videreutdannelse samtidig som du jobber?

-Vel, LITT struktur må du jo ha på livet for å få til det. Men dette var noe jeg virkelig ønsket meg, så jeg synes det gikk veldig bra. Dessuten har jeg ganske bra praksis «ute» etterhvert, og det kan komme godt med når jeg sikter meg mot prosjekteringsjobber. Nå er det jo sånn at man kan begynne å prosjektere uten å ha praktisk erfaring også, men jeg føler det er en styrke. For meg i alle fall, legger hun ettertenksomt til.

-Hva er det aller mest hyggelige du kommer på med jobben?

-Kollegene! Det kommer som en eksplosjon, ledsaget av et bredt smil. 

-Men hva er det verste du vet da?

-Splitt! Og gammel dritt som man egentlig bare burde rive ned. Like kontant svar denne gangen. Hun er direkte i kommunikasjonen, Maria.

-Hva vil du si til dem som leser dette, og som kanskje har døtre som snart skal velge – eller som selv lurer på hva de skal bli?

-Dette er et knallyrke for oss jenter – for alle andre også i grunnen. Så jeg sier bare: Løp og søk, for blir du kuldetekniker, har du skaffet deg en jobb du vil kunne trives med hele livet, sier hun, før hun samler sammen snusesken, nøklene og vannflaska. Tid for å reise ut på neste jobb.