Norsk Kjøleteknisk Forening


-Du vet, det var i grunnen helt tilfeldig at gjorde det yrkesvalget i sin tid. Men det er ikke tilfeldig at jeg fortsetter – og vil lære mer. For dette er jo et utrolig spennende yrke, og ikke minst en jobb som egner seg veldig godt for jenter. Håper mange flere innser hvilket herlig yrke kulde- og varmepumpetekniker er.

av Jørn Wad

Nadia Akkoucke har arvet et etternavn fra sin far – som kommer fra Algerie. Selv vokste hun opp i nærheten av Alta – som er den største byen i Finnmark. Som 15-16 åring var det musikken som fenget henne mest, men hun fant etterhvert veien til elektrofag på videregående. Hun var nemlig interessert i fly og flymotorer, og hadde en tanke om å bli flymekaniker. 

Google

-Men det skulle vise seg å bli vanskelig, fordi kravet til karakterer var så høyt at jeg bare kunne glemme det. Så jeg googlet, rett og slett.

-Googlet? Hvorfor det?

Trivelig med nye lokaler, og smittevernet er selvsagt på plass, smiler Nadia Akkoucke.

-Haha, jeg visste at jeg ikke ville bli elektriker, så jeg ville finne noe annet. Så gjorde jeg som man ofte gjør: Jeg googlet. Og syntes at det jeg fant på nettet, så veldig interessant ut. Dermed valgte jeg å søke flere kulde- linjer, og kom inn i Trondheim. Et veldig bra år der, minnes hun. Så var det da å finne seg en læreplass, men det var ikke noe enkelt regnestykke. Hun kunne riktig nok fått det i Trondheim, men da ville det bli omtrent umulig å komme seg hjem i helgene. Flyforbindelsen var så vanskelig at hun regnet ut at hun kom til å bruke mesteparten av fritiden sin på å reise. Så det var ikke aktuelt.

-Dermed ble det Oslo, forklarte hun. Og angrer ikke på det heller, for mye positivt kom ut av læretiden i Oslo – hvor hun kunne fly rett til Alta – og mye billigere enn hun ville ha måttet lagt ut om hun hadde valgt trønderhovedstaden som læreplass.

Spennende

-Jeg hadde både en spennende og lærerik tid i EPTEC, og husker den med glede. Jeg tok fagbrev i 2016, og havnet altså i Vestfold Kjøl og Frys AS etterhvert. Her har jeg fått skikkelig «armslag», smiler hun. På grunn av at bedriften er i stadig vekst, har det vært behov for mer og mer «kontorsliting» for henne, da hun også studerer KEM ingeniørstudie på Oslo Fagskole, som gir et godt grunnlag hun kommer til å få bruk for i jobben. Hun liker fortsatt å være med ute med gjengen å «skru» innimellom også. Bedriften trenger også støtte på den administrative siden, og hun liker det også, samt at det er variert. Og så får hun prøve seg litt på prosjektering, og det synes hun er ekstra spennende, så dermed er det duket for en «standin» for sjefen på en del områder. Videreutdanningen hun tar, kommer godt med i en bedrift, som tidvis har mange baller i luften. 

I grunnen var det litt tilfeldig at jeg valgte dette yrket, men jeg er veldig glad for at det ble slik, sier Nadia Akkoucke.

-Man får mye tillit her, og jeg trives kjempegodt. Det er moro å være en del av et firma i vekst, og kjenne at vi er etterspurt. 

-Hva jobber dere mest med?

-Jammen det er jo DET, ikke sant? Alt er så variert her. Vi har ekspertise på det aller meste, så jeg får være med på klimaanlegg, varmepumper, industri og butikkjøling – hele pakka. 

Faget

-Du sa at det var tilfeldig at du endte opp som kjøle- og varmepumpetekniker, men at det ikke er tilfeldig at du har fortsatt. Kan du si litt mer om det?

-Det er enkelt å forklare: Faget vårt er så spennende og interessant at det i seg selv gjør det verd å fortsette. Men i tillegg kommer at jeg har vært så heldig å få meg en jobb jeg trives utrolig med, så dermed vet jeg at jeg virkelig har kommet på riktig hylle, smiler hun.

-Du nevnte at dette er et yrke som passer bra for jenter?

-Ja, jeg mener det. Det har i alle fall passet skikkelig bra for meg, og for de andre jentene jeg har møtt. Dessuten er det jo et faktum at bransjen avgjort trenger rekruttering, så det er plass for mange jenter i denne bransjen framover. Vi vet at det er en utfordring å rekruttere, men det er viktig at det skjer i utstrakt grad, og at bedriftene er flinke til å ta inn lærlinger også. For dette er et løft for bransjen hvor man trenger å ta i et tak alle sammen. Jeg er veldig glad for at vår bedrift nå skal ha 2 voksenlærlinger, og jeg tror at det er mulig å skape en langt større rekruttering til yrket enn vi har i dag. Både gutter og jenter burde vurdere å bli kjøle- og varmepumpeteknikere, for det er en jobb der du kan få utfolde deg som fagperson, ingen dag er lik og du får massevis av spennende og trivelige kolleger, reklamerer hun.