Norsk Kjøleteknisk Forening

Publisert 16.04.24 av Jørn Wad

–Vi er et selskap med mange forskjellige leveranser og spesialiteter, kan du si. Så vi var ganske lenge på jakt etter et datasystem som var fleksibelt nok til å kunne omfatte «alt». Og du kjenner jo dataselgere ikke sant? Det er ikke måte på hvilke lovnader som kommer – men i praksis er det alltid noe som mangler.

Det er Tor Agnar Carlstedt som ordlegger seg på denne måten. Vi møter ham sammen med Ulrik Tell fra SDF-systemet de har brukt i to år nå. Og fortsatt er det funksjoner man ikke helt har oppdaget i systemet, til tross for god kursing fra leverandøren, smiler Carlstedt. VEKO AS ligger i de tidligere lokalene til Korni utenfor Tønsberg, og selv om produksjonen har flyttet derfra forlengst, er det fortsatt mange som kjenner til lokalene, som nå er blitt gjort om til næringspark.

Det er ofte behov for å “rykke ut”, og da gjelder det å ha oversikt, slik at man får fakturert det man skal, sier Tor Agnar Carlstedt.

Bredde i bransjen

–Jeg er egentlig ikke så veldig glad i så stå fram og skryte av hverken oss selv eller andre, betror Carlstedt oss: Men siden en beskjeden start i 2007 har man jobbet seg fram til en bemanning på 19 og en omsetning på «noenogtredve» millioner kroner. 

–Så noe må dere vel ha gjort riktig?

–Tja, du så jo at jeg kom litt sent inn her, ikke sant? Det var fordi en stor kunde ringte og sa: Nå har jeg skikkelige problemer her! Og da gjorde jeg det vi alltid gjør – og har gjort siden starten: Vi stiller oss på kundens side, slipper alt vi har i hendene, og reiser ut og løser problemene. Men det er jo akkurat i slike tilfeller – og dem har vi mange av – at det gjelder å virkelig ha «stålkontroll» på alt man driver med: Har du ikke oversikten over alt som skjer på bedriften i løpet av en dag, kan du virkelig komme til å «blø» penger. Og jeg husker jo godt tiden da pulten min formelig «svømte» over av diverse post-it lapper. Man forsøkte jo å ha kontroll, og i mitt eget hode hadde jeg nok det også. Men jeg tror likevel at de fleste bedriftsledere eller mellomledere vil tilstå at det nok mangler endel på den totale oversikten når uka er omme. Når jeg nå likevel har sagt ja til å ta en prat, så er det fordi jeg ønsker mine kolleger og konkurrenter i kuldebransjen alt godt – og siden jeg vet at vi selv har lett etter et slik system, synes jeg det er helt OK å tipse andre om det. Så får de jo bare teste det og finne ut selv. Vi ble i alle fall bedre på selve driften da vi bare fikk lært oss dette skikkelig.

På leting

–Og da er det både i kundenes og bedriftens interesse å finne digitale løsninger som kan gjøre noe med den problematikken?

–Vel, det er jo ikke selve systemet som løser utfordringene. Dem må vi løse selv. Men det vi oppdaget, var jo at uansett om vi kunne ha gode systemer, så var de ikke laget for kuldebransjen – og måtte i beste fall tilpasses til dels betydelig for at det skulle fungere bra. Men så kom vi altså i kontakt med SDF.

–Og kom direkte til himmelen?

–Hahahaha, selvsagt ikke! Men vi fant et system som er laget av folk som selv kommer fra kuldebransjen, og Ulrik her har en egen evne til å svare «jajamen» på alle spørsmål vi måtte ha. Og så har vi etterhvert lært oss til å stole på at de faktisk kan levere – ja, at systemet allerede har det vi trenger. Alt fra kjørebok direkte integrert med resten av styringssystemet, slik at vi sikrer at enhver kjørt kilometer, enhver time og ikke minst del som er brukt, faktureres til riktig kunde, og slik at vi har full kontroll. Det setter kundene pris på også, skal jeg si deg.

–Men du var inne på at dere har en bred faglig produksjon, skaper ikke det utfordringer?

–Du, her har vi vel 6 stykker med F-gass sertifikat, spesialister i ventilasjonsfaget og folk med mer rørfaglig bakgrunn, samt elektro i tillegg til kuldeteknikerne som jobber direkte med dette. Lærlingen som vi alltid forsøker å ha, skal bli kuldetekniker. Alle rapporter, oversikter og ikke minst fakturering fungerer nå like godt for alle, og prosjektlederne sier at de trives godt med dette systemet. Og jeg vil også understreke at sjekklistene kan tilpasses akkurat det du selv har behov for.

–Dette var jo mye skryt, Ulrik Tell. Kan du virkelig stå for dette?

–Jajamensann!

Ja da så….