–Akkumulert kjøling ble utviklet på 1970-80-tallet som svar på energikrisen man opplevde da. Spesielt var dette populært i USA og Japan. Så ble energi billigere igjen, og fokuset dalte. Nå har vi en effektkrise heller enn en energikrise, og problematikken er faktisk enda mer aktuell enn før.

Energikapasitetskrisen har aktualisert ønsket om å spare energi, sier Håkon Selvnes.

Håkon Selvnes i Cartesian er et levende eksempel på at det skapes spennende forretningsmessige nyvinninger i kjølvannet av forskningen ved NTNU og SINTEF. Han har nemlig tatt sin doktorgrad under Professor Armin Hafner ved førstnevnte, og mens han var forsker ved SINTEF utviklet han – sammen med kollega Alexis Sevault – teknologien bak det som nå er blitt en pilot for CO2-basert akkumulert kjøling. Piloten er installert i REMA 1000 på Orkidehøgda i Mjøndalen.

Spennende start

–Dette er en spennende start for både dere i Cartesian og REMA 1000. Hvorfor startet dere akkurat her, og hvordan skal dere måle suksessen fremover?

–Det var REMA selv som valgte ut denne butikken, og en av grunnene var nok at den ligger i den del av landet der man tradisjonelt har sett at det går mye energi i de månedene man har behov for ventilasjonskjøling. Så er det også slik at akkurat denne butikken er bygget av LIDL i sin tid, og som kjent overtok jo REMA et drøyt 50-talls butikker da det tyske konsernet trakk seg ut etter sin noe mislykkede satsing her i landet. Alle disse butikkene er helt identiske, så dermed er det grunn til å tro at de erfaringene vi høster her kan gjøres gjeldende i de andre butikkene også. 

Kjøpmann Yunus Bastas I Rema 1000 i Mjøndalen er veldig spent på resultatene.

–Men hvor sikre er dere på at det blir god innsparing også i praksis?

–For å verifisere dette ekstra, har vi to referansebutikker, en i nærheten her, nede på Gulskogen i Drammen, og en i Sarpsborg. Da mener vi at vi har sikret oss såpass gode referansedata at vi med sikkerhet kan legge fram resultater vi kan legge til grunn for videre planlegging, slår han fast.

Store forhåpninger

–Hva håper dere å få ut av denne satsingen, kjøpmann Yunus Bastas? Du eier jo franchisen her, og altså er du direkte berørt av de daglige utgiftene dere har?

–Det stemmer, og derfor er vi jo full av forhåpninger i forhold til mulige innsparinger ved å installere de nye kjøletekniske løsningene. Så vi er ivrige etter å følge med på resultatene, og se hva det vil innebære, sier han.

–Og innsparinger kan han forvente, Selvnes?

–Ja, det er vi sikre på. I og med at nettselskapene nå har innført endrede tariffer også for næringslivet, ved at man blir straffet økonomisk for å bruke energi når alle andre gjør det, kan vi utnytte dette gjennom bruk av akkumulert kjøling. Vi flytter rett og slett energibruken rent tidsmessig, for å si det litt populært. Og når driftsdataene er klare, håper vi jo på at ledelsen i REMA vil ønske flere installasjoner, smiler han.

–Og med den sommeren man har hatt i Trøndelag nå i år, ligger det vel an til at den blir liggende der?

Dette er et pilotprosjekt, og vi har to referansebutikker, forklarer Håkon Selvnes.

–Hehe, ja det skal du ikke se bort i fra, sier Selvnes på sitt klingende trøndersk. Men innrømmer at han og hans team kommer til å ha fokus på å strømlinjeforme utformingen og produksjonen av fremtidige anlegg:

Serieproduksjon

–Vi må jo snarest mulig komme over på en serieproduksjon, og derfor gjør vi nå tilpasninger både når det gjelder design og verdikjeder som gjør at det er mye arbeid som ligger foran oss. Det gleder jo oss som er teknisk interesserte mennesker, smiler han. Dessuten legger han til at han kjenner at det er trivelig å kunne bidra til å bygge et lite, norsk industrieventyr, selv om det er mye å lære fortsatt.

–Men optimismen råder, både i Trøndelag og i Mjøndalen?

–Definitivt, sier de to karene nærmest i kor, og Håkon Selvnes er sikker på at akkumulert kjøling vil bli en foretrukket løsning for stadig flere næringslivsaktører over hele Europa. Så selv om de har et norsk fokus enn så lenge, og vil fortsette å ha det en stund til, utelukker han ikke at det vil komme prosjekter også utaskjærs basert på den teknologien som nå samler pilotresultater i Mjøndalen.