Vi ønsker å bidra til en dreining i markedet, slik at flere etterspør varmepumper med naturlige kuldemedier. Derfor har vi økt støttesatsene for varmesentraler til 1000 kroner per installert kW. Hensikten er altså å utvikle markedet i en litt annen retning enn det vi har sett til nå, sier Marit Sandbakk, som er seniorrådgiver innen industri hos Enova.
Selv om tiltaket har sine budsjettrammer, er Sandbakk tilbakeholden med si noe om hvilke begrensninger som gjelder. Eller om det er «førstemann til mølla», slik at det gjelder å være rask med installasjonene på nyåret for å sikre seg støtte.
Solid satsing
-Dette er en satsing som vi vet vil koste en del penger, men som vil ha gode samfunnsmessige virkninger, og som også har en klar målsetting: Vi vet at det å installere varmepumper med naturlige kuldemedier (her bruker Enova begrepet «arbeidsmedier») ofte koster mer. Men vi ønsker at markedet velger vekk for eksempel HFK og HFO kuldemedier. Enova arbeider hele tiden med å påvirke markedet i ønsket retning. Og vi håper da at dette støttetiltaket vil gi ønsket virkning også på dette feltet, sier Sandbakk.
Tankegangen er altså at man gjennom å endre kundenes etterspørsel, vil redusere etterspørselen etter kuldemedier som trolig uansett vil kunne bli forbudt om få år. Stadig flere i bransjen argumenterer da også med at en investering i anlegg som bruker syntetiske kuldemedier nå, lett vil kunne falle både dyrt og uhensiktsmessig ut i lengden.
Enova økte støtten også i 2023, og langt over 50% av prosjektene som har fått støtte siden endringen den gang, er installering av varmepumper basert på bergvarme. Norsk Varmepumpeforening (NOVAP) har vært en av pådriverne for en ytterligere støtte. De skriver da også på sine hjemmesider at «Vi er svært fornøyde med at Enova gir 1000 kr/kW som bonus for varmepumper med hydrokarboner, CO2 og ammoniakk. Dette vil bidra til å øke utbredelsen av varmepumper med naturlige kuldemedier.» Og NOVAP legger til at et anlegg på 500 kW da logisk vil kunne hente en halv million kroner i ekstra støtte.
Flere satser
Det er for øvrig ikke bare disse satsene som har fått økning, selv om de er klart størst: Biokjel med elektrostatisk filter kan gi installasjonen 200 kroner per installert kW. Akkumulator med volum over 500 liter kan utløse 150 kroner per installert kW. Nærvarme har mulighet for å bli belønnet med 500 kr per installert kW.
Selv om det ikke akkurat er «først til mølla» som gjelder, er det likevel lagt opp til samme nedtrapping av støtteordningene som gjelder flere andre ordninger fra Enova. Det er nettopp fordi man forutsetter at markedet dreies gjennom støtteordningene. Disse gis som kjent for å bidra til at et produkt «står på egne bein», som det heter hos Enova selv. Naturlige kuldemedier forventes å nå dette målet innen sommeren 2027, og programmet vil da bli avviklet.
Enova vil overvåke markedssituasjonen, og gradvis trappe ned støttesatsene i løpet av programmets levetid. Nedtrappingen vil skje 2 ganger i året. Enova gjør også oppmerksomme på at noen teknologier kan bli fjernet fra støtteprogrammet, mens nye kan bli lagt til. De melder allerede nå om at dette vil bli vurdert kontinuerlig ut fra markedssituasjonen. Det vil altså si at jo raskere markedet endres, desto lavere beløp vil det bli å hente hos Enova. Dette vil bli varslet på Enovas hjemmesider i forkant. Så om det ikke er «førstemann til mølla» som gjelder, synes det ikke å være noen grunn til å utsette valget av naturlige kuldemedier heller?