-Jeg holder på med masteroppgaven min nå, og begynner å se meg rundt etter jobb. Aller helst kunne jeg tenke meg noe med forskning, i grunnen. Jeg liker å finne ut av ting, og er nysgjerrig på hvordan energi og prosessteknikk kan brukes positivt i samfunnet.

Amelia Madsen Smistad studerer ved institutt for Energi- og prosessteknikk ved NTNU, og er en samfunnsbevisst person: Hun er nysgjerrig på hvordan den kompetansen hun har tilegnet seg i de siste årene kan brukes positivt i samfunnet:

På fritiden er det bassen som står i fokus for Amelia Madsen Smistad.

Praktiske løsninger

Akkurat nå er hun i full sving med å skrive sin masteroppgave, som handler om termoelektrisk energilagring ved bruk av platebasert islager. I sin presentasjon av seg selv tar hun utgangspunkt i at kraftnettet og kraftproduksjon kan få negative konsekvenser preget av tidsavhengig variasjon. På grunn av at man baserer seg på fornybare kraftkiler i fremtiden, vil man kunne få en varierende, og kanskje til og med sviktende kraftforsyning.

I tillegg er det et faktum at man har begrensninger i overføringskapasiteten, og derfor kan komme i en situasjon der man opplever varierende over- og underbelastning. 

-Og der er her dine løsninger kommer inn?

-Vel, nå er det jo ikke akkurat «mine» løsninger da. Men det er dette jeg har sett nærmere på. Nemlig om kraftlagring kan være en løsning. Da har man jo ganske mange ulike mulige løsninger, og det gjelder både å velge riktig, og kanskje nettopp variert. Termoelektriske løsninger kan være en mer miljøvennlig, kostnadseffektiv og geografisk uavhengig løsning enn anne foreslåtte alternativer. Is og vann under trykk med CO2 som arbeidsmedier er billige og miljøvennlige materialer som kan brukes.

-Hele tiden er det praktiske løsninger du er på jakt etter?

-Ja, og så må de være miljøvennlige, smiler hun. Men det ligger et absolutt i de bestemte øynene når hun sier akkurat det.

Litt mye sol, men trivelig ute i felt, synes Amelia Madsen Smistad.

Samfunnstjenlig

-Du sier innledningsvis at det er det faglige innholdet som er viktigst for deg, men at du likevel er fleksibel. Hva er det som er drømmejobben?

-Nei drømmejobben… jeg vet ikke helt… jeg er på jakt etter en spennende jobb rett og slett. Noe som utfordrer det jeg kan, og der jeg kan bruke det jeg har lært og den fokus jeg har hatt på miljøvennlige løsninger. Jeg synes det er viktig å løfte fram at nettopp prosessteknikk og ikke minst kuldeteknikk kan være positivt for samfunnet i fremtiden. Det er viktig i dag, mye viktigere enn mange tror, men jeg er sikker på at det kommer til å bli enda viktigere i årene som kommer, sier hun entusiastisk. For det er det hun er: Entusiastisk, tjenestevillig og opptatt av å bidra. Både til samfunnet og den bedriften som eventuelt kommer til å ansette henne.

-Så både bedrifter og forskning er av interesse?

-Ja, og gjerne en kombinasjon, ikke sant? Det kan kanskje handle om å finne løsninger på utfordringer som bransjen, bedriftene og samfunnet har i fellesskap. Jeg tror på termoelektrisk energilagring fremover, fordi det både er miljøvennlig og rimelig. Og så er det som mange muligheter for å få det til lokalt. 

Hvor vil du bo

-Hvor ligger så bedriften da, den du skal jobbe i fremover?

Ønsker meg en jobb med spennende faglig innhold, sier Amelia.

-Det har jeg ikke noe forhold til. I eller i nærheten av en av de større byene, vil jeg tro, for det er vel der man vil være opptatt av å lage løsninger som jeg ønsker å jobbe med. Men kanskje jeg blir overrasket? Jeg er avgjort åpen for å la meg overraske også jeg, smiler hun. Og ser litt tankefullt ut av vinduet før hun legger til: 

-Det viktigste nå er å få en jobb der jeg kan bidra. I en sammenheng som gjør at det jeg har lært, faktisk er en positiv bidragsyter til et mer miljøvennlig samfunn, slår hun fast.