Norsk Kjøleteknisk Forening

Jeg er nok et B-menneske, men det har aldri vært enklere å komme seg opp, sier Bernt Martin Rasmussen.

-I grunnen har jeg alltid vært et B-menneske, og det skapte nok en del vanskeligheter med å komme seg opp om morgenen før. Spesielt da jeg gikk på ungdomsskolen, og på begynnelsen på videregående. Men det har blitt helt slutt etter at jeg kom i lære.

Bernt Martin Rasmussen er 20 år, og har rundt 2 år læretid hos HM Kuldetjenester i juni, så det begynner å nærme seg tiden for å ta fagbrevet. Men han er allerede godt inne i faget, og får mange selvstendige oppgaver, synes han.

Trives godt

-Alle fag har vel opp- og nedturer. Hva liker du minst ved kulde- og varmeteknikerfaget?

Han blir svar skyldig. Står lenge og tenker seg om, før han lurer på om han MÅ si at det er noe han ikke liker. For det er det i grunnen ikke. 

-Jeg liker i grunnen alt ved dette faget jeg. Det aller meste er veldig greit. Men det er klart man tenker på det ansvaret man har som montør, og at noe kan gå galt. Derfor er det veldig betryggende å ha noen på jobben å ringe til. Det er alltid en han kan spørre om løsninger, om han kjenner seg usikker, og det synes han er veldig trygt:

I grunnen liker jeg alt ved dette faget jeg, forteller Bernt Martin Rasmussen.

-Selv om det skjer i stadig mindre grad, er det veldig greit å ha den muligheten. Dessuten får jeg veldig god oppfølging hele veien, og lærer stadig mer, så det bygger jo en selvsikkerhet eller trygghet i meg sjøl også, sier han ettertenksomt.

-Så du lærer mye av arbeidskameratene?

-Ja, jeg gjør det, og slik har det vært helt fra begynnelsen. Jeg følte meg veldig godt tatt imot, og jeg hadde ikke vært her lenge før jeg følte meg hjemme.

Utfordringer

-Men om du skulle si noe om hva du liker best ved yrket, hva ville det bli?

-Det må bli et litt generelt svar, fordi det er så mange forskjellige ting som er spennende å jobbe med. Men det er dette med å kunne få utfordringer hele tiden, og vite på forhånd at dette tror jeg at jeg har en sjanse til å løse. For det er jo en del problemløsing i dette yrket hele tiden. Og når man så faktisk får det til å virke, og alt går som det skal, gir det en helt herlig mestringsfølelse. Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal beskrive det, men en følelse av å ha gjort noe positivt og bra, rett og slett.

-Men siden du har vanskelig for å velge ut noe, er det andre ting du har lyst til å hente fram?

-Ja, som jeg har vært inne på et par ganger tidligere over her, så er arbeidskollegene en virkelig stor trivselsfaktor. Man er jo ganske store deler av uka på jobben, ikke sant? Så da er det ekstra viktig at man har hyggelige, faglig dyktige og omtenksomme arbeidskolleger å ty til som lærling, smier han.

-Hvis du ser på selve yrket, hva vil du si om det?

Alltid nye oppgaver som skal løses passer Bernt Martin Rasmussen bra.

-Jeg synes kanskje at det er variasjonen som både er det mest fremtredende og ikke minst det jeg liker aller best. Her får man stadig nye oppgaver som skal løses, og selv om enkelte prosjekter kan ta litt tid, er det liksom ingen dager som blir like likevel. 

Anbefaler

-Ut fra det du har sagt til nå, høres det ut som om dette er et yrke du kan anbefale til andre ungdommer også? Snakker du med kompisene dine om hvilket yrke du har valgt?

-Hmmm…nei, vi snakker vel ikke så mye om hvilke jobber vi har i grunnen. Det er helt andre ting vi er opptatt av når vi møtes. Men det er riktig at jeg mer enn gjerne kan anbefale dette yrket til andre. Jeg vet jo at det er stor etterspørsel etter ungdom som vil bli kulde- og varmeteknikere, og jeg synes nesten det er rart at ikke flere søker seg til yrket. Kanskje ungdommer flest ikke kommer på at det kan være en mulighet.

-Så bransjen burde vært flinkere til å fortelle ungdom om dette kanskje?

-Ja, kanskje det. For når man oppdager hvor spennende og utviklende denne jobben er, virker det som sagt nesten litt rart at ikke flere søker. Så det hadde bare vært bra om det ble bedre kjent, sier han litt tankefullt.

av Jørn Wad