-Er det noen som er klare for pizza? Det skal ikke påstås at dette utløse større interesse enn leverandøren som hadde holdt på oppmerksomheten tidligere på dagen. Men det var ingenting å utsette på aktiviteten: På få minutter fant det sted et sceneskifte, og sultne ungdommer kastet seg over de nyleverte pizzabitene. Men la oss spole noen minutter tilbake:

Hvor skal du ha pizzaene, sier stemmen i andre enden, og Eddie Kalvatn fokuserer på å forklare veien.

Eddie Kalvatn hadde samlet elevene sine til leverandørpresentasjon denne dagen. Fordi han anser det som en viktig del av forberedelsene til den virkeligheten elevene skal ut i om ikke mange månedene. I alle fall for dem som skal ut i lærlingkontrakt rett etter at skoleåret er ferdig og per nå så er det omtrent alle som har fått lærlingplass. Bedriftene «henter» elevene direkte fra Vg2, ofte i forbindelse med eller etter utplasseringsperiodene som er 3 uker om høsten og 2 uker om våren. De fleste er på samme plass begge periodene, mens noen gjerne vil prøve flere muligheter.

Har valgt

Eddie Kalvatn er nå faglærer Kulde på Borgund Videregående Skole i Yrkesskolevegen 20 i Ålesund etter å ha drevet egen kuldebedrift siden 2002 og jobbet for andre i bransjen før det. Han understreker at «hans karer» allerede har valgt en fremtidig levevei i kuldebransjen. Alle bortsett fra en kommer fra VG1 Elektro, og Kalvatn har et klart synspunkt på hvor viktig det er at hele bransjen aktiviserer seg i forhold til ungdommene på et tidligere tidspunkt:

-Det er jo en kjent sak at det både er – og i overskuelig fremtid vil være – stort behov for rekruttering til håndverksyrkene. Kuldebransjen er intet unntak. Faktisk kan man vel si at det er et av de yrkene som bør være aller ivrigst på dette feltet framover. Det er også velkjent at det ikke er kø for å komme inn på Kulde-, Varmepumpe- og Ventilasjonsteknikerlinjen etter ett år på VG1 Elektro. Men det er kø for å komme inn på VG1 Elektro, og det er kø på andre linjer som VG2 El-energi og Automasjon. Dette blir en utfordring, for selv om langt fra alle bedriftene i vårt distrikt tar inn lærlinger hvert eller annethvert år, så er det et skrikende behov på landsbasis etter kuldemontører og ventilasjonsteknikere, og er man villig til å flytte litt på seg er man garantert jobb! Det er man nødvendigvis ikke på de alle de andre elektrolinjene.

Kuldemontør

Intens fokus da en av elevenes mulige fremtidige leverandører var innom for å holde kurs.

-Hvordan ser du for deg at det skal skje?

-Det skal jeg ikke ha sagt altfor mye om akkurat. Men det er ingen tvil om at ungdommene vet altfor lite om hva det vil si å jobbe som kuldemontør, for eksempel. Jeg snakket for en tid tilbake med et par av elevene på VG1 Elektro, som så for seg at de ville søke seg inn på automasjon. Det er jo et bra valg, svarte jeg, men samtidig ville jeg gjerne vite hvorfor. Og svaret bør gi noen og enhver litt å tenke på: De to unge guttene ønsket seg en jobb der de kunne «koble» (i skap). Det betyr jo at kuldebransjen ikke har lykkes å nå ut med hva yrket egentlig går ut på. For ikke bare har vi masse «kobling», men vi har også mye automasjon&styringsteknikk. Faktisk så er kompetansemålene (underlaget for undervisningen) for VG2 Automasjon og automasjonsdelen av VG2 KVV svært like sier Kalvatn ettertenksomt.

Stabil søkning

-Hvordan er utviklingen når det gjelder søkningen til VG2-linjen for kuldemontører her i byen?

-Vi får vel si at den er stabil. Vi har 12 elever her nå, og det er slik det har vært jevnt over, men vi har over 90 elever på VG1 Elektro og bare 30 plasser til rådighet på VG2 Elenergi&automasjon, så helt optimalt er det jo ikke. En 1/3-del kommer derfor inn som 2. eller 3. valg og er ikke primærsøkere. Vi skulle gjerne sett at vi hadde full klasse av primærsøkere. Og ikke minst, vi ønsker flere kryssløp fra Tekniske Fag. Deler av næringen (industrikulde) ønsker folk som «kan skru» og ikke finmekanikere som sagt. Er du villig til å flytte hjemmefra, eller i hvert fall bevege deg noen kilometer hjemmefra så er man som KVV-lærling nærmest garantert jobb. 

-Vil du si at det er flust med lærlingplasser i byen og distriktet her?

-Vel, jeg vil kanskje ikke akkurat si det slik. En del av bedriftene kunne nok vært flinkere. Eller kanskje jeg skal si mer fremoverlente. For det er nå engang slik at bransjen er nødt til å kjenne sin besøkelsestid. Rekruttering til bransjen kommer ikke til å ordne seg selv. Alle i kuldebransjen bør egentlig bidra. For det er ikke slik enkelte kan synes å tro, at man bare kan plukke folk når det måtte passe den enkelte bedrift. Noen bedrifter er veldig flinke til å gi tilbakemelding, møte på arrangement, stiller opp for skole, elever og lærere når det er behov. Mens andre «sitter veldig stille i båten» og følger med for så å velge seg en lærling når det trengs. De bidrar jo ikke med noen ting! 

Alle må bidra

Det gjelder å skape interesse for faget fremover, og en av verktøyene er at både kuldefirmaer, leverandører og skoleverk arbeider sammen.

Og man har jo sett eksempler tidligere på at utdanningstilbud er blitt lagt ned på grunn av manglende lærlingplasser. I dag er vi eneste skole med KVV-linje mellom Bergen og Trondheim! Vi har pr i dag to opplæringskontor for kuldefag her i distriktet, kanskje vi burde ha ett som satset skikkelig på Kulde? Bransjen har store oppgaver foran seg – og jeg mener at vi har mye å tilby de unge som velger denne veien. Se bare på hvor spennende de syntes det var å ha besøk i dag. Spørsmålene haglet, og selv om kanskje pizzaen nå på slutten tok over fokuset i noen minutter, tar det ikke lang tid før kuldefaget står i fokus igjen, sier Eddie Kalvatn med et smil.