Det er jo det vi kan kalle et «luksusproblem», siden det er et symptom på at det går bra for oss. Vi har hatt en bra vekst helt siden starten, og har forlengst passert 100 lærlingkontrakter. Men det betyr også at vi trenger flere folk. Og akkurat som ellers i bransjen, ser det ut til å kunne bli en utfordring. Kjenner du noen i Oslo-området som kunne tenke seg å jobbe for Kulvent?

Kulvent blir stadig bedre. Her fikk bransjens eget opplæringskontor 30.000 kroner i støtte. Thomas Bergersen (t.v.) er fornøyd.

Thomas Bergersen er, som de fleste vet, en svært viktig faktor for at det i det hele tatt ble et opplæringskontor. I alle fall akkurat nå. For han er det nærmeste du kan komme personifiseringen av «Kulvent», som opplæringskontoret for kulde- og ventilasjonsfaget er blitt hetende. Plasseringen i Brumunddal mener han er perfekt – tatt i betraktning tyngdepunktene i bransjen. Men kontoret har allerede utvidet med en medarbeider i Kristiansand samt en i Bergen, og jakter nå på en som kan ta litt tak i Oslo-regionen. Gjerne en med fagkompetanse i – og hjerte for ventilasjonsfaget, filosoferer Bergersen. 

Mindre kjøring?

-Hvem er det som ivaretar dette nå om dagen?

-Hmm, tjaaa, det er jo meg det. Og det har vært helt greit, sånn i en innkjøringsfase. Og jeg er jo forberedt på å trå til videre også. Men det hadde vært trivelig med litt mindre kjøring, kjenner jeg på.

-Er det en forutsetning for videre vekst for Kulvent at dere får tak i en ny person i Oslo-området?

-Jeg vil ikke kalle det en forutsetning akkurat. Men det vil bli en styrking av laget som lærlingene vil tjene på, det er helt sikkert. Og dersom vi skulle være så heldig å få tak i noen med spisskompetanse på ventilasjonsfaget, vil det ikke bare være Oslo-regionen som blir styrket, men hele det nettverket av folk vi bygger opp. 

-Er det et poeng å ha egne Kulvent-folk i alle større byer?

-Vårt fokus er tosidig: For det første skal vi bidra til at bransjen får tilgang på nok kvalifiserte folk. For det andre skal vi bidra til at lærlingene får solide og trygge arbeidsforhold og læreforhold. Det tjener jo samme hensikt, men med litt forskjellig fokus. Og som en fortsettelse av det, håper vi at rekrutteringen til bransjen skal styrkes, da. Vi har jo en del å gå på der, for å si det litt forsiktig.

Bedre rekruttering 

-Har etableringen av et eget opplæringskontor for bransjen påvirket rekrutteringen, Thomas Bergersen?

-Vi merker jo at kuldeteknikk begynner å gjøre seg gjeldende hos ungdomskullene, og selv om det fortsatt er god plass til flere, er jo det en virkelig gledelig utvikling. Som nevnt fikk vi raskt det vi får kalle et «luksusproblem» her ved opplæringskontoret Kulvent, og det er kapasitet når det gjelder oppfølging. Men det skal vi altså rette på med en styrking i Oslo-området, sier han optimistisk.

-Dersom du skulle liste opp noen grunner til den positive utviklingen for kuldebransjen, hva tror du er årsak til at bransjen er i ferd med å bli mer «hot»?

Han tenker seg om, ser ut av vinduet og begynner å telle på fingrene: Kuldebransjen gjennomgår betydelige teknologiske endringer, med økt fokus på miljøvennlige løsninger, slik som CO2-anlegg. Dette kan appellere til unge mennesker som er opptatt av bærekraft og miljø. Dessuten er jo automatisering og digitalisering spennende for mange. Og det er nær sagt uendelige muligheter for å utvikle seg, sier han ettertenksomt.

Her er en gjeng fra Kulvent sammen med Thomas Bergersen på Kuldemøtet.

-Tror du at kuldemontørfaget og kuldeteknikk vil stå seg i fremtiden?

-Det er det neppe noen tvil om. Men det betyr ikke at det er uten utfordringer: Jeg ser for meg at kuldeselskapene i fremtiden må bli mer spesialiserte. De må bidra til at de energieffektive løsningene bransjens spesialkompetanse står for, fremstår som reelle løsninger for klimautfordringene som kommer, avslutter Thomas Bergersen.