–Det er veldig positivt om dagen. Ingen tvil om det. Jeg vet ikke helt hva vi hadde tenkt oss på forhånd, men det har vel i grunnen blitt bedre. Bedre enn selv de mest optimistiske ville trodd – og jeg var jo selv en av dem. Så det spørs om vi ikke må utvide.

Daglig leder i Kulvent, Thomas Bergersen – «Mr. Kulvent» som mange kaller ham – er en skikkelig travel herremann. Hvor mange turer han har hatt mellom Brumunddal og Oslo har han vel mistet tellingen på, men det har avgjort blitt mange. Og det kan fort bli flere, for aktiviteten øker – nesten litt FOR kjapt, sier han på sin stillferdige måte.

NKF har støttet Kulvent hele veien. Her er styret i NKF på besøk i Brumunddal. Thomas Bergersen sittende til høyre i bildet.

Mulig utvidelse

–Du var inne på at det snart kan være duket for en utvidelse av aktiviteten, hva tenker du rent konkret på da?

–Vel altså, det er jo sånn at det er ventilasjonsdelen som har vokst – og ganske sannsynlig kommer til å vokse enda mer framover. Selv er jeg jo kuldemann, og kjenner på at jeg gjerne skulle hatt noen til å hjelpe til på ventilasjonsfeltet. Så dersom noen som leser dette har tid og lyst til å bidra, så er det bra om vedkommende slår på tråden. Det kunne smakt godt med litt hjelp. 

–Har det blitt litt mye for en person etter hvert?

–For det første er det viktig for meg at dette ikke på noen som helst måte skal kunne oppfattes som klaging. Det er nemlig det motsatte, sier han med sitt lune smil. Han understreker hvor gledelig han synes det er at Kulvent har blitt en så stor suksess:

–Dette skyldes jo den drahjelpen blant annet Kuldeforeningen har gitt oss, både økonomisk og på andre måter. Faktisk kjenner jeg jo på at hele bransjen har tatt imot dette initiativet med åpne armer, og at dette ikke bare er et blaff. Hver eneste dag får jeg signaler om at dette kommer til å vokse videre. Det er også viktig å nevne den hjelpen vi har fått fra NOVAP og VKE, for ikke å snakke om at Espen Rønning gjøre en utrolig bra jobb som styreleder for oss i Kulvent. Forresten ønsker vi oss flere medlemsbedrifter fra hele landet. Vi har en strategi om å styrke oss lokalt, og har allerede representanter for Kulvent i Agder og Vestland. Nå er vi snart godkjent i alle fylker, minner han om.

Naturlig vekst

–På hvilken måte merker du denne veksten?

–Jeg vil si at nesten hver eneste uke blir jeg kontaktet av folk og bedrifter som melder seg inn, som er nysgjerrige på å etablere læreplasser og som vil bidra på en eller annen måte. Du vet, vi må ikke vokse for fort heller, for da kan det bli slik at vi ender opp med å gjøre både oss selv og bransjen en bjørnetjeneste. I stedet må vi sørge for å vokse kontrollert.

Simen Hagen Korsbakken er lærling hos Carrier, og blir fulgt opp av Kulvent.

–Men lar det seg i det hele tatt kontrollere, når man først er «i siget»?

–Hehe, nei det kan du kanskje si. Men vi får jo prøve, sier han optimistisk. Og legger til at han personlig blir utrolig motivert av elle de positive henvendelsene, og at alt hele tiden tyder på at veksten vil fortsette.

–Så det er ikke slik at du og folket i styret bruker tiden deres på å banke dører for å få med dere folk, altså?

–Nei, absolutt ikke. Vi har ikke hatt noe særlig utadrettet virksomhet, nettopp fordi vi ønsker å vokse så kontrollert som mulig. Men jeg har jo heldigvis fått et svært aktivt styre, som hele tiden backer meg opp og kommer med gode ideer og samarbeidsplaner. Dette er til uvurderlig hjelp, spesielt for meg som inntil videre jobber alene. 

Osloregionen

–Noen ord til slutt om en eventuell fremtidig kollega. Hvor vil du helst at vedkommende skal jobbe – og med hva?

–La oss snakke om «hva» først, og det var jo det jeg var inne på over her: Vi trenger spisskompetanse innen ventilasjon. Det kjennes ut til at den fortsatte veksten vil bli størst innenfor ventilasjon. Så det hadde vært svært så bra å få med seg noen til å hjelpe til der. Når det så gjelder den geografiske tilknytningen, så er det jo i Oslo-regionen det skjer mest, så jeg ser for meg at vedkommende har fokus der. Når det er sagt, er det nok viktigere hvem personen er, enn akkurat dette med geografi. Men det er klart: Vårt fokus er Oslo-området, og jeg kan jo selv litt om pendling fra Mjøsbygdene, sier Thomas Bergersen ettertenksomt.