Norsk Kjøleteknisk Forening

Einar Gulbrandsen ER kursvirksomheten i NOVAP. Hadde det ikke vært for ham, ville kursvirksomheten vært noe ganske annet – sier de fleste. Selv sier han at det var litt tilfeldig at han valgte seg akkurat denne jobben, men interesse, sans for systemer og ikke minst kjøleteknikk har skapt en kurssjef uten sidestykke. I tillegg skal han håndtere pressen på foreningens vegne.

av Jørn Wad


Han benekter selv at det er det faktum at han er tilbragte barndomsårene i Tyskland som er bakgrunnen for hans sans for orden og system, men den som har vært på kurs i NOVAP vet at der er lite eller ingenting overlatt til tilfeldighetene. Selv under koronaen har han til en viss grad holdt det gående når det har vært mulig. Men pandemien har såklart satt sitt preg på aktiviteten, også for en kar som ham.

Der det skjer

-Jeg liker nok å være der det skjer, sier han ettertenksomt. Når han altså blir nødet til å snakke om seg selv, for det er ikke noe han akkurat melder seg frivillig til å gjøre. Likevel innrømmer han villig vekk at pandemien virkelig har vært frustrerende for ham. Å ha en følelse av å være på jobb, og på vei et sted, men ikke få lov til å sette planer ut i livet, er slitsomt, synes han. Han hadde satt opp en ambisiøs plan for 2020, og nå i år også. Men det ser jo ikke akkurat så veldig positivt ut nå, må han medgi.

-Hvem kan melde seg på kurs, og bli sertifisert varmepumpemontør?

-I dag er det jo egentlig slik at du kan komme inn uten kjennskap til varmepumper, og bli sertifisert med de rette kursene. Men det er viktig å understreke at du overhodet

ikke blir en utlært varmepumpemontør for luft-til-luft-varmepumper, eller luft-til-vann-varmepumper for den del, etter å ha gått ett kurs her, om du har bestått eksamen aldri så mye. Vi har sett flere eksempler på at folk tror det ligger massevis med penger i denne bransjen, og derfor skaffer seg en sertifisering og setter i gang. Det går som regel ikke svært lang tid før de finner ut at det skal en del mer kunnskap og erfaring til før de kan «slippes løs» på sluttbrukerne. Man må skaffe seg erfaring og gjerne gå på kurs hos importørene for å lære seg de ulike produktene før man kan bli en skikkelig montør- Jeg synes det er veldig viktig å nevne, for det er mange som tror at varmepumper er et langt enklere produkt enn det faktisk er, slår han fast.

Variasjon

-Men siden det var en tilfeldighet at du kom deg inn i denne bransjen, hva er det da som har gjort at du blir?

-Skulle jeg oppsummert det, måtte det vel bli at det er på grunn av variasjonen jobben tilbyr meg. Det er alltid noe nytt, alltid noe man kan lære, mennesker man møter, etc. Det faglige innholdet og ikke minst utviklingen i bransjen er spennende å holde seg oppdatert på. Det må jo også kursdeltagerne gjøre, så dette blir en kontinuerlig utfordring. Akkurat i det siste, når pandemien så til de grader har satt begrensninger for aktiviteten, må jeg vel si at jeg har vært frustrert innimellom. 

-Er det noen som stryker på eksamen? 

-Å ja da, sier han kjapt mens han noterer noe i margen på en bok: Det kommer stadig noen innom som overhode ikke har forstått hvilken kompleksitet disse varmepumpene har, og som derfor ikke har forberedt seg nok og ikke går inn for læringsoppgaven. Og da merker de det ganske brutalt når de går opp til eksamen: De står ikke, ganske enkelt, understreker han. Men da venter de forhåpentligvis en stund, og leser seg opp, filosoferer han. Likevel må han innrømme at det også er eksempler på at man ikke ser noe mer til de som stryker på sitt første forsøk.

-Samt at enkelte får en heller kort karriere i bransjen?

-Det også, humrer han. Så ser han seg rundt i kurslokalene på Kuben i Oslo, lar blikket falle på noen av de mange varmepumpene som er montert, og legger til:

-Bransjen var jo tidligere plaget av enkelte «cowboyer» som trodde de kunne gjøre noen raske penger på det de mente var enkle monteringer av avansert utstyr. Slik er det jo ikke: Den som ikke virkelig KAN sine saker, faller fort igjennom. Og borte blir de, sier selveste kursfyrsten i NOVAP, og ser ikke ut som om han er det minste lei seg for akkurat DET.