Norsk Kjøleteknisk Forening

Publisert 04.04.24, av Jørn Wad.

–Jeg stortrives rett og slett! Å bli kuldetekniker er et bevisst valg fra min side, selv om jeg «bommet» litt innledningsvis. Men dette er et yrke som er fylt med muligheter for videre vekst, samtidig som du har en hverdag som aldri blir kjedelig. I alle fall kan ikke jeg se for meg at det skal kunne bli det.

Aleksander Sundet er en skikkelig entusiast for kuldetekniker-faget.

Aleksander Sundet er en virkelig entusiast for kuldetekniker-faget, og har vært lærling i ett og et halvt år nå. 21-åringen kom til kuldebransjen etter ett år på VG 1-Elektro. Så hadde han en «sving innom» et annet firma forteller han, men det viktigste for ham var å komme seg vekk fra skolebenken og inn i praktisk arbeide:

Variasjon

–Jo, men det var det altså. Et løp mot fagbrevet som besto av ett år på skole og resten av tiden ute i en bedrift passet meg glimrende. Og det er ganske viktig at andre i min situasjon også blir klar over, sier han litt ettertenksomt: Jeg tror nemlig at det er mange som ikke er klar over at man kan komme seg over i arbeidslivet like kjapt som jeg gjorde. 

Jeg stortrives som kuldetekniker, rett og slett! Det sier lærling Aleksander Sundet.

–Bra å tjene penger mens man får seg en utdannelse?

–Ja, det er også viktig og bra såklart. Men at man kommer seg vekk fra de lange og kjedelige dagene på skolebenken er kanskje en like viktig faktor for mange. Nå jobber jeg hovedsaklig med kjølemaskiner til ventilasjon, isvannsmaskiner og litt med varmepumper, og kjenner at jeg har det veldig bra.

–Men du var også inne på at du har fått tilbake lysten til å lære mer?

–Ja, kanskje er det den bedriften jeg har vært så heldig å bli lærling i som gjør det, eller om det er arbeidskollegene eller kanskje til og med interessen for selve faget. Eller kanskje en kombinasjon for alt jeg vet, smiler han. Men i det siste har jeg tenkt at når jeg får meg et fagbrev, og kanskje har jobbet litt etter det, lurer jeg faktisk på om jeg kan komme til å gå videre for å bli ingeniør seinere. Vi får se hva som skjer, men foreløpig har jeg nok med å stortrives, sier han.

Lærer stadig mer

–Dersom du skulle løfte fram noe du trives aller best med her, hva ville du si det er?

–Du, her i VEKO AS får jeg prøve meg på så mye forskjellig at hvis jeg nevner noe, så ville det ta lang tid. Kanskje akkurat det, ikke sant? At jeg kjenner at jeg får tillit – får lov til å forsøke meg på å jobbe selvstendig men samtidig har trygghet med gode folk i ryggen? Det er i alle fall sånn at jeg gleder meg til å dra på jobben, oppsummerer han.

–Vil du si at dette er et yrke som passer både for gutter og jenter, eller er dette en «skikkelig mannfolkjobb»?

–Tja, dersom du tenker på at det er en del tunge løft, så er det jo det innimellom såklart. Men jeg kan ikke skjønne at dette ikke er et yrke som passer like bra for jenter som for gutter. Det er mer snakk om at man tenker på sånne ting når arbeidet legges opp, tror jeg. Så jeg tror dette er et yrke som avgjort passer like bra for alle. Og så er det jo dette med mulighetene for utvikling, ikke sant? Å bli kuldetekniker er å skaffe seg en jobb du kan trives med i år etter år, så mye er helt sikkert. Og når man får lærlingkontrakt med et selskap som det jeg har vært heldig nok til å ende opp med, så er det bare trivelig, oppsummerer han.

–Du sier ikke det bare fordi du vet at arbeidsgiveren skal lese dette da?

–Hahaha, neida. Jeg pleier å si det jeg mener jeg, og det er det også rom for her hos oss, skjønner du, smiler Aleksander Sundet med et litt fokusert uttrykk: 

–Men nå har jeg ikke tid til å prate mer, for jeg må inn og fortsette med jobben!