–Det er viktig for utviklingen av faget at vil lærer av hverandre – at vi formidler vår kunnskap, og ikke minst at vi lærer hverandre å kjenne. Derfor var det spennende og gledelig for styret i NKF å være til stede i Bratislava for å delta på IIR Konferansen – kompressorer og kuldemedier.

Leder i Norsk Kjøleteknisk Forening, Armin Hafner, var selv delegasjonsleder og en av hovedtalerne da den slovakiske kjøletekniske foreningen holdt en parallell til NKM i midten av september. Hensikten er – som i Norge – å dele kunnskap og ikke minst utfordre hverandre rent faglig.

Styret fikk solid faglig påfyll under fellesmøtet med den slovakiske kuldeforeningen.

En sjelden anledning

–Dette var en sjelden anledning for styret i NKF til å hente direkte inspirasjon og få faglig oppdatering fra flinke folk andre steder i Europa. Vi har alle noe å lære av hverandre, og her ble det lagt opp til parallelle sesjoner: Mens den slovakiske kuldeforeningen hadde sine nasjonale foredrag, ble de foredragene vi hadde mest utbytte av – siden de gikk på engelsk – holdt i en tilliggende sal. Dette er et arrangement slovakene har av og til, dvs. hvert tredje år eller noe slikt. Dermed blir det en spennende anledning for styret til å oppdatere seg, og siden jeg og vårt team fra NTNU uansett skulle holde flere av foredragene, var det en god mulighet til å «møte Europa», for å si det på den måten, sier Hafner, som allerede er på vei til neste oppdrag, denne gangen i India.

–Men dette var ikke bare et slovakisk arrangement, det var også i IIR-regi?

–Det var under det vi kan kalle en IIR-paraply ja, dvs. den internasjonale kjøleforeningen som har kontor i Paris, tar ansvar for at resultater i form av vitenskapelige artikler blir tilgjengelig i etterkant. Dessuten hadde ga jo arrangementet oss muligheten av å fortelle en del om det vi er opptatt av i Norge akkurat nå, fortsetter han engasjert:

Shuai fra NTNU presenterte siste nytt fra ENOUGH.

Norske innovasjoner

NTNU presenterte for første gang resultater fra R290 anlegget i Teknobyen, som KLP eier i Trondheim. Tilhørerne var imponert over det Kelvin AS fikk til med tanke på innovasjon og sikkerhet relatert til et 1,8 MW R290 anlegg som leverer kjøling og oppvarming til hele Teknobyen. Anlegget er plassert i et maskinrom ved siden av parkeringskjeller.

Det var også stor interesse for resultater fra feltmålinger presentert av NTNU, sammen med RACE fra Portugal, fra et innovativt og forenklet CO2 basert butikkjøleanlegg med ejektorer som er aktive på sommerstid. Under NKM i 2021 ble laboratoriemålinger og simuleringer av konseptet vist av SINTEF, som nå implementeres i flere butikker i Sør-Europa. 

Siden INDEE+ prosjektet nærmer seg avslutningen kunne NTNU (Sarun Kochunni) vise resultatet fra kuldeanlegg produsert i India under veiledning fra SINTEF og NTNU. Prosjektstøtten gitt fra Klima- og miljødepartementet og Utenriksdepartementet førte til at det finnes nå flere sjømatbedrifter som fryser produkter med CO2-NH3 (karbondioksid – ammoniakk) kaskadeanlegg. Samt at en av verdens største produsent av sjokolade kjøler isvann med et CO2 anlegg som samtidig produserer tappevann til prosessen. Slike anlegg finnes nå også i hoteller og storkjøkken, med andre ord, India er på vei til å forstå potensialet av naturlige kuldemedier, selv om landet har mange tiår til før de skal redusere bruken av fluorholdige kuldemedier.

ENOUGH (Shuai Ren) leverer også med tanke på innovasjon der resultater fra et laboratorieanlegg med platefrysere fra Optimar ble vist, samt målinger av en varmepumpe med ammoniakk-vann som kuldemedium i en såkalt absorpsjons-kompresjons prosess.

Nyvalgte Pavel og styresekretær Irene i aksjon under styremøtet.

Styremøte

–Men det var fullt fokus på det faglige, også utover selve foredragene?

–Ja, det vil jeg si. I tillegg til å følge konferansen fikk styret tid til ett av årets oppsatte møter, hvor vi fortsatte vår planlegging av neste års NKM i Bergen, og ellers jobbet med de mange sakene som NKFs styre behandler i løpet av et år. Så jeg vil si det ble et ganske tettpakket program for styremedlemmene i disse dagene. Når det er sagt, vil jeg jo også si at styret ikke hadde gjort jobben sin om de ikke også forsøkte å knytte gode faglige kontakter ved en slik anledning. Men det er mitt inntrykk at folk gjorde en fremragende innsats også på det feltet, og det er jeg glad for, smiler Hafner.

–Under årets NKM var det fokus på det nordiske samarbeidet. Har dette møtet i Bratislava gitt inspirasjon til et utvidet samarbeide?

Det ble også tid til “en pust i bakken” for styret og sekretær innimellom møtene.

Utvidet samarbeide 

–Det samarbeidet vi legger opp til i Norden nå, vil nok ha potensial i seg til å bli noe ganske så unikt, så det tror jeg vi skal fokusere på å utvikle på egen kjøl, som det heter. Men når det gjelder spørsmålet om et utviklende samarbeide med både Europa og resten av verden, vil jeg understreke at selv om vi fra norsk side har sterkt begrensede økonomiske ressurser, er vi ganske anerkjent i forhold til den teknologien og innovasjoner vi representerer og legger frem i presentasjoner. Og det er en posisjon jeg kjenner at det er viktig for Norge å beholde.

–Så det bør komme en økt satsing fra politiske myndigheter på kjøling og teknologien NKF representerer?

–Personlig er jeg ikke i tvil om at det bør det, og det har jo vært politiske signaler som har pekt i samme retning, spesielt når man tenker på den ønskede økningen i eksport av fisk. Men dette blir lett politikk, så det får vi overlate til andre, sir Armin Hafner idet han gjør seg klar til passkontrollen for India.