–Det må nok innrømmes at denne litt mer omfattende gjennomgangen av prosjektet i forkant vil medføre noen flere planleggingstimer. Men det vil mer enn hentes inn igjen gjennom prosjektet –spesielt med et så komplekst prosjekt som dette. Samhandlingsfasen, som vi har brukt en del tid på, vil garantert føre til færre feil.
Når Nova Sea nå bygger landets mest moderne lakseslakterier på Lovund, er det Therma Industri som står for prosjekteringen og gjennomføringen av det komplekse kjøleanlegget.
Georg Johannessen er prosjektleder for Therma Industri på anlegget til Nova Sea, som skal bli lakseslakteri i Lovund i Lurøy kommune i Nordland. Dette er et stort og komplekst anlegg, som har mange involverte håndverkere fra flere faggrupper. Ikke at det er spesielt uvanlig på et bygg av denne størrelsen, men kompleksiteten er uvanlig. Derfor er samhandlingsfasen man nå er inne i av stor betydning, mener han:
Solid gjennomgang
–Hvorfor er det viktig med en slik fase, synes du?
–Graden av detaljering i samspillsfasen er mer omfangsrik enn normalt. Dette er et av de største anleggene vi har hatt her i Nord-Norge. Det er mange forskjellige fag og strenge krav til teknisk utførelse, noe som betyr at vi alle er helt avhengige av å forstå hva de andre gruppene skal gjøre – både før og etter oss.
–Det er vel også slik at Thermas detaljeringsgrad på 3D-tegningene bidrar til å gjøre samhandlingen – og dermed hele byggeprosessen – mer «smooth»?
–Ja, absolutt. Dette er en praksis som har vokst fram hos oss fordi vi har ønsket å arbeide forutsigbart – uten overraskelser. Og vi ser at nettopp dette fungerer ekstra bra når vi skal identifisere og gå igjennom alle grensesnitt mellom yrkesgruppene. Nå er vi enda mer sikre på hverandres arbeidsprosesser, og jeg er overbevist om at det vil medføre store innsparinger i løpet av anleggsperioden. Spennende er det i alle fall, og vi har virkelig en god følelse på dette.
Verdens mest høyteknologiske lakseslakteri
–Dette skal bli et lakseslakteri. Hvorfor er det så komplisert rent teknisk?
–Man kan vel si at hver enkelt installasjon ikke er så komplisert, men når man ser det som helhet, og skal ha det til å fungere optimalt også energimessig, blir det mer utfordrende. Dessuten har vi et ekstra element, som kanskje er noe av det viktigste, nemlig å ivareta dyrevelferden. For selv om dette er et slakteri, betyr det ikke at man ikke er opptatt av dyrenes velferd. Jeg vil heller si tvert om. Og derfor er det i samarbeide med oss lagt opp til en løsning med kjøling av levende fisk før slakting. Det betyr i praksis at de på en måte blir bedøvet, slik at man kan foreta avliving på en mest mulig human måte. Og det kjennes godt å kunne bidra på den måten også, innrømmer Johannessen.
–Men energieffektivitet er et bærende element i dette prosjektet?
–Absolutt, og siden vi er inne på så mange forskjellige kjøleprosjekter, alt fra isanlegg i produksjonen, innfrysing i blokk på palle til containerfrakt og kjøling av bygninger, prosjektering av fryselager og så videre, blir det både komplekst, spennende og ikke minst faglig utfordrende.
–Men energibruken varierer?
Energibruk
–Ja, for det er jo også slik at når folk går hjem fra jobb, er det ikke behov for den samme energibruken til anleggene. Når vi så skal varme opp lokalet litt for dem som skal vaske og slikt, blir det enorme variasjoner å ta hensyn til. Og elkjelen som er på anlegget, er bare ment som backup. På toppen av det hele ser det ut til at den største utfordringen kanskje blir elkabelen som må legges ut til øya: Det skal nemlig bygges en egen fiskekassefabrikk der ute, og det går med store mengder isopor for å lage slike kasser. Så man må sikre nok elektrisk kraft til prosjektet, noe som ikke er helt enkelt.
Dermed blir det et ytterligere press på at vi må oppnå mest mulig energi-effektivitet. Men vi har fått oppdraget, vi vet at det skyldes at vi er gode på akkurat slike anlegg, og jeg kjenner meg sikker på at vi skal oppnå et resultat som folk kommer til å bli fornøyde med. Husk at dette skal være folks arbeidsplasser i massevis av år framover, da det jo er en del av grunnlaget for bosetting i området. Så dette kjennes det godt å arbeide med, smiler Georg Johannessen.
Et viktig prosjekt for Therma -og for regionen
Therma Industri har gjennom flere år opparbeidet seg en solid posisjon i det norske sjømatmarkedet, og er blitt en sentral leverandør til bransjen. Leder for region Nord i Therma Industri, Yngve Iversen, understreker betydningen av å ha gode kunder som Nova Sea, og fremhever den tilliten og erfaringen som har preget samarbeidet gjennom mange år.
-Nova Sea har vært med oss hele veien – de har utfordret oss, men viktigst av alt, de har stolt på oss og vet hva vi er gode for. De er en svært viktig aktør, ikke bare for lokalsamfunnet på Lovund, men for hele Nord-Norge. Vi ser frem til å levere et anlegg som Nova Sea og vi kan være stolte av, avslutter Iversen.